![](/media/lib/297/n-irygacje-c82521406aeb2accdfc7b394bcb06309.jpg)
Starożytny system irygacyjny z Chin służył społecznościom pastersko-rolniczym
8 stycznia 2018, 11:52W północno-zachodnich Chinach, w jednym z najbardziej suchych miejsc na Ziemi, odkryto starożytny system irygacyjny, który pozwalał na uprawę roślin i hodowlę zwierząt. Odkrycia dokonali naukowcy z Washington University w St. Louis, którzy w swoich pracach wykorzystali satelity i drony.
![](/media/lib/309/n-warzywa-3ca34bcfbab6371b913916d27b44a3f0.jpg)
Lepsza dieta może zapobiec zmniejszaniu objętości mózgu
21 maja 2018, 10:08Ludzie, których dieta jest bogatsza w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi.
![](/media/lib/342/n-suchomokro-bd0096aad316fc83e24fc06eb3fc69a2.jpg)
Uprawy głównych roślin czekają poważne zmiany
14 marca 2019, 09:56Do 2040 roku dojdzie do znaczącej zmiany wzorca opadów na terenach uprawy pszenicy, soi, ryżu i kukurydzy. Jak wykazały badania przeprowadzone przez Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Tropikalnego (Centro Internacional de Agricultura Tropical – CIAT), zmian należy się spodziewać, nawet jeśli zostaną spełnione warunki paryskiego porozumienia klimatycznego i dojdzie do redukcji emisji dwutlenku węgla.
![](/media/lib/386/n-zolw-e753b3c3e5818f5d4cb9ec2014171377.jpg)
"Polskie" żółwie sprzed 215 mln lat mierzyły metr i były wodno-lądowe
7 lutego 2020, 05:33Jedne z najstarszych na świecie żółwi, żyjące 215 mln lat temu na terenie dzisiejszego woj. śląskiego, mierzyły ok. metra, były prawdopodobnie wszystkożerne i wodno-lądowe. Najnowsze wnioski z analiz skamieniałości przedstawili badacze z Instytutu Paleobiologii PAN.
![](/media/lib/432/n-chiribiquete-0d9f70bc8ed989e2426479851ffbcf2f.jpg)
Odkryto klif z dziesiątkami tysięcy rysunków. To galeria sztuki wczesnych mieszkańców Amazonii
2 grudnia 2020, 04:33W Parque Nacional Natural Serranía de Chiribiquete, największym parku narodowym Kolumbii, odkryto jedną z najwspanialszych kolekcji sztuki naskalnej. Pierwsi mieszkańcy tych okolic uwiecznili zwierzęta, które dawno już wyginęły. Badania pochodzącego sprzed co najmniej 12 500 lat niezwykłego dzieła sztuki rozpoczął już w ubiegłym roku brytyjsko-kolumbijski zespół naukowy
![](/media/lib/496/n-slon-51657e659145c40912cea75891a868e4.jpg)
Minimalna zmiana w jednym z białek ma kolosalny wpływ na DNA wszystkich roślin i zwierząt
18 marca 2022, 11:06Naukowcy z Uniwersytetu Yale i Uniwersytetu w Ottawie wykazali, że najmniejsza biochemiczna zmiana w jednym z białek jest kluczowym elementem dla replikacji i naprawy DNA u wszystkich roślin i zwierząt. Odkrycie rzuca nowe światło na histony, które wchodzą w skład chromatyny i odgrywają ważną rolę w upakowaniu DNA w chromosomach.
![](/media/lib/569/n-osada-df59946a982283c995e0a5e53c35d7a1.jpg)
Wegetarianie z megaosad. Roślinna dieta mieszkańców osad kultury Cucuteni-Trypole
27 grudnia 2023, 12:00Około 6500 lat temu na terenie dzisiejszej Ukrainy i Mołdawii pojawiła się kultura Cucuteni-Trypole. Jej przedstawiciele zakładali olbrzymie osady, w których mieszkały tysiące osób. Największa ze znanych nam osad miała co najmniej 15 000 mieszkańców, była największą miejscowością na świecie. Tak olbrzymia liczba ludności wymagała odpowiedniego zaopatrzenia w żywność.
![](/media/lib/3/1173119756_620023-ff920039ce9b2863d058f627472df017.jpeg)
Maniok zamiast kwasu
5 marca 2007, 18:33Chemicy z krajów rozwijających się będą wkrótce mogli zastąpić kosztowne reagenty dużo tańszymi substratami roślinnymi.
![](/media/lib/22/1202895435_297895-0662fa2410ced43428dd70cd7a36f989.jpeg)
Co łączy ogromne dinozaury z bakteriami?
13 lutego 2008, 09:24Badania diety wielkich dinozaurów mogą przynieść odpowiedź na pytanie, co umożliwiło im osiągnięcie imponujących rozmiarów - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bonn. Paradoksalnie bowiem rozmiary ciał największych dinozaurów wydają się przeczyć powszechnie uznanym prawom ekologii.
![](/media/lib/37/vainstein-aac551e1d9fc59dfc9ffd49b9587669f.jpg)
Zapach razy dziesięć
8 października 2008, 08:53Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli sposób na genetyczne wzmocnienie zapachu kwiatów i wprowadzenie go do gatunków bezwonnych (Plant Biotechnology Journal).